Őszi életmód és étkezési javaslatok – 1. rész
Úgy tűnik megérkezett az igazi ősz, így egy cikk-sorozatban összegyűjtöttem Nektek a legfontosabb étkezési és életmód tanácsokat erre az időszakra.A hagyományos kínai orvoslásban tanultakat mindig jó szívvel alkalmazom az évszakváltáskor. Ezeket a javaslatokat azon ügyfeleim részére is ajánlom, akik már haladnak egy ideje a protokolljaikkal.
Amikor arról írok, hogy fontos a helyi, szezonális termékek fogyasztása annak egyik oka a kínai öt elem tanban tanult alapelvek: nálunk, ahol 4 évszak változik sokat segít az egyensúly beállításában, ha a természet változásaival összhangban igyekszünk étkezni és élni.
Az őszi és a téli hónapok folyamán együnk kevesebb nyers ételt, fogyasszunk kevesebb gyümölcslevet
Ha mégis kívánjuk a nyers salátákat, készítsünk hozzá melegítő hatású öntetet, például reszelt gyömbér hozzáadásával
Használjunk melegítő hatású fűszereket: fahéj, kardamom, gyömbér, szerecsendió
Melegítő hatású gluténmentes gabona a köles, mely nem termel nyálkát a szervezetben. Érdemes előző este beáztatni, főzés előtt alaposan átöblíteni és így főzni
A hideg hónapokban csökken az energiánk, vagyis érdemes a csí-t feltöltő ételeket fogyasztani, ilyen például a datolya (igen tudom, nálunk nem terem, de kisebb százalékban szoktam távoli termesztésű ételeket ajánlani)
Ha szeretnénk a melegítő hatású fűszereket teaként fogyasztani, jó szívvel ajánlom a Yogi teákat, például ezt a Rooibos vagy Relax keveréket.
A következő részeket itt találod: