Édesítőszerek – amiről nagyon keveset beszélünk!
A cukorbetegség témakör kapcsán megkerülhetetlen tényezők az édesítőszerek. Rengeteg cikk, írás, vélemény jelent meg a témában. Akik érintettek cukorháztartás problémákban, sokszor első reakcióként igyekeznek helyettesíteni a klasszikus édes ízt mesterséges édesítőszerekkel.
Azonban arról nagyon kevés szó esik, hogy ezek az édesítőszerek ugyanúgy inzulinválaszt váltanak ki, növelik az elhízás kockázatát és ráadásul zavarják a bélflóra állapotát. – Tudtátok ezt?
Annak ellenére, hogy ezekben az édesítőszerekben nincs szénhidrát és kalória, az agy úgy érzékeli, hogy szénhidrátot fogyasztasz, és utasítást küld a hasnyálmirigynek, hogy még több inzulint bocsásson ki. Ez sajnos egyenes út az inzulinrezisztencához és a cukorbetegséghez.
A mesterséges cukrok növelhetik bizonyos nem jótékony bélbaktériumok számát is, ami gyulladásos bélbetegségeket is okozhat. A cukoralkoholok nem szívódnak fel jól a szervezetben és allergiás reakciót okoznak azok számára, akiknek érzékenységük van. Emellett gyomor-bélrendszeri mellékhatásai közé tartozik a puffadás, a gáz, a görcsök és a hasmenés. A hashajtó hatása annyira kifejezett, hogy valójában a kémiai alkotórésze a hashajtóknak.
Kis mennyiségben eritrit fogyasztható, azonban ideális lenne természetes édesítőket használni, például glicin (ez egy kiváló aminosav), méz, gyümölcspüré.
A témához, a cukorfüggőknek, vagy az útkeresőknek cukros kérdésekben jó szívvel ajánlom Sarah Wilson Leszoktam a cukorról című könyvét!